Годежен пръстен с диамант

Share

Как се създаде индустрия за милиарди долари от нулата?

Диамантеният годежен пръстен, може да бъде емоционален актив и символ на любов и отдаденост – но във финансовия смисъл на думата той всъщност изобщо не е актив.

И струва поне 50% по-малко, отколкото сте платили за него в момента, в който сте напуснали магазина за бижута.

Всичко това се дължи на брилянтна, маркетингова стратегия, проектирана и изпълнена от реклама агенция в началото на 1900.

В продължение на няколко десетилетия рекламна агенция NW Ayer успя да превърне пропадащия пазар за диаманти в психологическа необходимост, и всичко това по време на война и икономически криза.

И така, как да накарат повече хора да купуват диаманти по време криза?
Те трябваше да измислят начин да свържат диамантите с нещо емоционално.
И тъй като диамантите не струват много като стойност, те също трябваше да попречат на хората да ги препродават.
Какво е емоционално, социално ценно и вечно?
Любов и брак.

Планът на рекламната агенция е бил да „създаде ситуация, при която почти всеки човек, който се врече в брак, се чувства принуден да се сдобие с диамантен годежен пръстен“.

Концепцията за годежен пръстен съществува от средновековието, но никога не е била широко възприета. Преди Втората световна война само 10% от годежните пръстени съдържат диаманти.
С внимателно изпълнена маркетингова стратегия, рекламната агенция укрепи традицията на годежните пръстени и трансформира общественото мнение за диамантите.
Те убедиха младите мъже, че диамантите са върховният дар на любовта, а младите жени, че те са съществена част от романтичните връзки.

Eдна международна корпорация специализирана в добива на диаманти De Beers и NW Ayer създадоха търсене от нищото, като измислиха история и стойностно предложение около техния продукт.
Но чрез маркетинга на идеята, а не на продукта.

В допълнение към явните реклами те създадоха забавно и образователно съдържание – идеи, истории, мода и тенденции, които подкрепят тяхната марка и продукт, но не се отнасят конкретно за тях.

„ Нямаше директна продажба. Нямаше марка, която да бъде запечатана в общественото съзнание.
Имаше просто идея – вечната емоционална стойност около диаманта.“

Тяхната история беше за хората, които са дали диаманти или са получили диаманти, и колко щастливи и обичани са ги накарали да се чувстват.

„Диамантът е вечен“
Тези емблематични думи се появяват във всяка една реклама от 1948 насам,
това е слоган №1 на века през 1999

Че диамантът, както и вашата връзка, са вечни – като същевременно обезсърчава хората да препродават някога своите диаманти, тъй като масовата препродажба би нарушила пазара и би разкрила тревожно ниската стойност на самите камъни.

Измама или гениалност?
От самото начало рекламната агенция създава и манипулира търсенето на диаманти, като монополизират пазара, променят социалните нагласи на американците и убеждават хората, че бракът не е завършен без диамантен пръстен.
Диамантите ли са най-голямата измама в историята или това е отличен пример за гениален маркетинг?

Те знаеха, че техният продукт не е ценен както са златото и среброто. Така че вместо да рекламират своя продукт, те усвоиха изкуството на маркетинга към ценностите – любов, романтика и брак.

Годежен пръстен с диамант

Годежен пръстен с диамант

Share

MONDESHKA

Румяна Мондешка Ви предлага широко разнообразие от портретна, художествена и сватбена фотография. Със своя 11 годишен професионален опит тя ще създаде много трайни спомени за Вас, Вашето семейство и приятели, за да им се наслаждавате дълго време. На сайта ще намерите биографична информация, актуални новини, отзиви на клиенти и разбира се, богато портфолио от снимки разделени в различни категории.